سیستم عامل (Operating System) | کیا رایانه پرداز فاطر

سیستم عامل (Operating System) | کیا رایانه پرداز فاطر


سیستم عامل (Operating System) نرم‌افزاری است که بر روی کامپیوترها، تلفن‌های همراه، تبلت‌ها و سایر دستگاه‌های الکترونیکی نصب می‌شود و وظایف مختلفی از جمله مدیریت منابع سخت‌افزاری، اجرای برنامه‌ها، مدیریت ­­فایل‌ها و ارتباط با کاربران و دستگاه‌های جانبی را بر عهده دارد. به عبارت دیگر، سیستم عامل به عنوان واسط بین کاربران و سخت‌افزار کامپیوتر عمل می‌کند و اجازه می‌دهد تا برنامه‌ها و کاربران از منابع سخت‌افزاری بهره ببرند و با سیستم ارتباط برقرار کنند. در ادامه به توضیح مختصری در رابطه با سیستم عامل ویندوز ، موبایل و ویندوز سرور می پردازیم.

فهرست مطالب

 (Operating System) چیست؟

OS رایانه

سیستم عامل های صنعتی

وظایف سیستم عامل (Operating System)

ساماندهی فرآیند:

مدیریت حافظه:

نظارت بر فایل:

کنترل دستگاه:

مدیریت سیستم ورودی و خروجی:

مدیریت ذخیره سازی ثانویه:

امنیت:

شبکه سازی:

مدیریت ارتباطات:

ویژگی ها ، معایب و مزایای سیستم عامل

مزایا و معایب سیستم عامل ها

انواع سیستم عامل رایانه

سیستم عامل ویندوز

سیستم عامل مک

یونیکس

لینوکس

انواع سیستم عامل موبایل

اندروید

سیستم عامل iOS

بلک بری

آنچه در این مقاله گذشت…

سیستم عامل (Operating System) چیست؟

یک سیستم عامل به مجموعه برنامه هایی گفته می شود که منابع یک سیستم، برنامه کامپیوتری و عملیات اساسی و اجرای برنامه های کلی در دستگاه های محیطی را کنترل می کنند. به همین دلیل، برنامه های نرم افزاری و برنامه های کاربردی بر طبق یک سیستم عامل ویژه ای نوشته می شوند. سیستم عامل ها معمولا تنوع کمی دارند و میتوان توسط یک سیستم عامل تعداد زیادی برنامه را اجرا کرد. همچنین شما می توانید جهت مشاوره و اطلاعات بیشتر در این رابطه با کارشناسان شرکت کیا رایانه پرداز فاطر تماس حاصل نمائید.

سیستم عامل ها انواع مختلفی دارند که در ادامه به معرفی هر کدام میپردازیم. به طور کلی این نوع سیستم ها به 4 دسته اصلی تقسیم می شوند.

سیستم عامل رایانه

این نوع سیستم عامل ها برای اجرای نرم افزارها و برنامه های کامپیوتری طراحی شده اند و به دسته های مختلفی تقسیم می شوند. شرکت های معروفی مانند مایکروسافت و اپل سعی در توسعه و ارائه این سیستم عامل ها داشته اند. و گاهی اوقات از نرم افزار و سخت افزار های منحصر به فردی استفاده می کنند که تنها مخصوص سیستم عامل خاصی طراحی شده اند.

سیستم عامل (Operating System) موبایل

تلفن های همراه نیز به دلیل سخت افزار انحصاری تولید شده توسط سازنده می توانند سیستم عامل انحصاری خود را داشته باشند. سیستم عامل تلفن همراه (OS) وظیفه اجرای برنامه ها و مدیریت برنامه ها و فایل ها را بر عهده دارد. برنامه هایی وجود دارند که مختص هر سیستم عامل تلفن همراه هستند، اگرچه سیستم عامل های مختلف ممکن است نسخه های متفاوتی از یک نرم افزار یا برنامه خاص را ارائه دهند.

سیستم عامل سخت افزار شبکه

برخی از سخت افزارهای شبکه مانند روترها، میکسرها، سوئیچ ها و غیره سیستم عامل خاص خود را دارند. یعنی برای اینکه این سخت افزار به درستی کار کند باید یک سیستم عامل مخصوص آن سخت افزار روی آن نصب شود. برخی از تولیدکنندگان سخت افزار شبکه مانند سیسکو و میکروتیک نیز سیستم عامل های خود را ارائه می دهند. از تجهیزات شبکه در پروژه های مربوط به خدمات شبکه و سرور به منظور راه اندازی شبکه استفاده می شود.

سیستم عامل های صنعتی

به سیستم عامل های صنعتی نوع فوری نیز گفته می شود. از این نوع سیستم عامل معمولا در کنترل کننده ها و مدارها استفاده می شود. به عنوان نمونه بسیاری از دستگاه ها و تجهیزات صنعتی برای انجام وظایف و عملکرد خود نیاز به سیستم عامل دارند.

وظایف سیستم عامل (Operating System)

بسته به نوع برنامه و سخت افزار مورد استفاده، سیستم عامل ممکن است وظایف مختلفی از جمله مدیریت حافظه، مدیریت فایل، پردازش اطلاعات، مدیریت سیستم و تجهیزات ورودی و خروجی، امنیت سخت افزار و غیره را بر عهده داشته باشد. با این حال، به طور کلی، سیستم عامل مسئولیت فعالیت های زیر را بر عهده دارد:

مدیریت فرآیند:

این اقدام در واقع شامل ایجاد، اجرا و حذف فرآیندهای روی سخت افزار است. مکانیسم های همگام سازی و برقراری ارتباط بین فرآیندها در سیستم عامل نیز مورد بحث قرار می گیرد.

مدیریت حافظه:

ماژول مدیریت حافظه که تحت فرمان سیستم عامل است وظیفه تخصیص و عدم تخصیص فضای حافظه به برنامه  هایی که به این منابع نیاز دارند را بر عهده دارد.

مدیریت فایل:

کلیه اقدامات مرتبط با فایل مانند ذخیره سازی، سازماندهی، بازیابی، نامگذاری، اشتراک گذاری و محافظت از محتویات فایل در سخت افزار بر عهده سیستم عامل است.

کنترل دستگاه:

ماژول کنترل دستگاه یک کنترل کننده ورودی/خروجی نامیده می شود و ارتباط بین دستگاه جداگانه و سایر دستگاه ها را مدیریت می کند.

مدیریت سیستم ورودی و خروجی:

یکی از اهداف اصلی یک سیستم عامل (Operating System)مدیریت سیستم های ورودی و خروجی سخت افزار است و در واقع پیاده سازی و هماهنگی این سخت افزار باید توسط سیستم عامل انجام شود.

مدیریت ذخیره سازی ثانویه:

سیستم های کامپیوتری دارای چندین سطح ذخیره سازی هستند، از جمله سطح اولیه، سطح ثانویه و ذخیره سازی کش دستورالعمل ها و داده ها باید در حافظه ذخیره سازی اولیه یا حافظه پنهان ذخیره شوند و فایل های کلیدی باید در سطح ثانویه ذخیره شوند. یکی از عملکردهای سیستم عامل مدیریت سطح ذخیره سازی ثانویه برای فایل های پایدار است.

امنیت:

ماژول امنیتی سیستم عامل از داده ها و اطلاعات سیستم کامپیوتری در برابر دسترسی های غیرمجاز و حملات سایبری محافظت می کند.

شبکه سازی:

این وظیفه به ویژه در معماری های چند پردازنده ای و توزیع شده مفید است. یک شبکه شامل بسیاری از سیستم های خوشه ای با پردازنده ها، حافظه و سخت افزارهای مختلف است که از طریق یک شبکه به هم متصل شده اند. در این ساختار سیستم عامل وظیفه اتصال این سیستم ها را در قالب یک شبکه بر عهده دارد.

مدیریت ارتباطات:

این وظیفه سیستم عامل است که کامپایلرها، مفسرها و سایر منابع نرم افزاری کاربر را در سیستم های کامپیوتری هماهنگ و شناسایی کند.

سیستم عامل (Operating System) | کیا رایانه پرداز فاطر

ویژگی ها ، معایب و مزایای سیستم عامل

هر سیستم عامل (Operating System) ویژگی های بسیاری دارد که در ادامه به بخشی از آن ها اشاره کرده ایم. از ویژگی مهم سیستم عامل ها می توان به اجازه ی دسترسی به دیسک دستگاه ، راه اندازی و اجرای برنامه های مهم ، سازماندهی فضای ذخیره سازی ، نظارت بر فعالیت درست سخت افزار ها ، نظارت بر فایل های ورودی و خروجی ، تشخیص خطا های ایجاد شده در سیستم و مراقبت از کلیه منابع و دیتا ها اشاره کرد.

مزایا و معایب سیستم عامل ها

هر سییستم عاملی مزایا و معایبی دارد که در ادامه می توانید با این موارد آشنا شوید.

مزایا:

  1. دسترسی به سخت افزار ها برای ما ممکن می سازد.
  2. اجرای فضایی برای استفاده کردن از برنامه ها و اپلیکیشن ها
  3. استفاده آسان با رابط کاربری گرافیکی
  4. ایجاد رابطه واسطه ای بین نرم افزار و قطعات سخت افزاری

معایب:

سیستم عامل ها به غیر از مزایا معایبی نیز دارند که در زیر به چند مورد از آن ها اشاره می کنیم.

  1. اگر اشکالی در سیستم عامل (Operating System) پیش بیاید، امکان دارد تمام موارد و فایل های مهم موجود در سیستم از بین برود.
  2. نرم افزار سیستم عامل سفارشی برای سازمان های کوچک بسیار گران است و باید بودجه جداگانه ای برای تهیه و آپدیت سیستم عامل ها در نظر بگیرند.

انواع سیستم عامل رایانه

همانگونه که در این مقاله گفته شد سیستم عامل ها انواع مختلفی دارند. Operating System مربوط به کامپیوتر که به نام دکستاپ هم شناخته می شود یکی از مهم ترین و شناخته شده ترین OS ها در دنیا می باشد. این نوع سیستم کامپیوتر خود دارای تنوع بسیاری است که در ادامه به توضیح کوتاهی در رابطه با هرکدام می پردازیم.

سیستم عامل ویندوز

این نوع سیستم عامل از متداول ترین و بهترین نوع می باشد. از زمان معرفی ویندوز 95 تا به امروز که ویندوز 11 معرفی شده است، ویژگی های متفاوتی به این سیستم عامل افزوده شده است که استفاده از آن را برای کاربران برای اجرای برنامه ها، مرور، برنامه های شخصی بسیار آسان کرده است. محیط ویندوز کاربر پسند است و به سرعت کار با آن را یاد خواهید گرفت. امنیت این سیستم عامل با نسخه های جدید بهبود یافته است. این نوع سیستم عامل (Operating System) ویژگی های منحصر به فرد بسیاری دارد مانند:

یک رابط کاربری قدرتمند که استفاده و پیمایش آن را آسان می کند.

ویژگی های نوار وظیفه که به شما امکان می دهد بین چندین تجربه کاربری جابجا شوید و همه پنجره ها را به طور همزمان نمایش دهید.

دو رابط کاربری مختلف ماوس و کیبورد و همچنین حالت تبلت که برای سخت افزارهای صفحه لمسی مانند لپ تاپ های لمسی ارائه شده است.

شناسایی با استفاده از مکانیسم های احراز هویت چند عاملی مانند BIN، PIN، اثر انگشت برای امنیت بیشتر.

SYSTEM به طور خودکار فایل ها را فشرده می کند تا فضای خالی را کاهش دهد.

حل مشکلات ویندوز 10

سیستم عامل مک

SYSTEM عامل MacOS به نام سیستم عامل کامپیوتر اپل با گذر زمان شاهد خصوصیات جدیدی در این سیستم عامل هستیم. این نوع سیستم عامل (Operating System) نیز مانند ویندوز ویژگی های زیادی دارد به عنوان مثال:

  • یک محیط دسکتاپ پویا برای مدیریت فایل
  • سازگاری داشتن با آیفون و استفاده از دوربین آیفون برای اسکن و گرفتن عکس
  • یک محیط برنامه جامع به نام اپ استور

یونیکس
این نوع سیستم عامل به عنوان یک سیستم مدیریتی چند کاره در نظر گرفته می شود. از ویژگی‌های آن می توان به انعطاف‌پذیری و سازگاری اشاره کرد.

لینوکس
سیستم عامل لینوکس نیز یک سیستم عامل مشابه یونیکس می باشد که برای رایانه های شخصی ساخته شده است. این نوع سیستم عامل در بین سیستم های دسکتاپ عملکرد و سرعت بالایی دارد.

سیستم عامل (Operating System) | کیا رایانه پرداز فاطر

انواع سیستم عامل موبایل

تلفن موبایل هم مانند کامپیوتر ها دارای سیستم عامل است. در ادامه ی مقاله قصد داریم به معرفی بخشی از سیستم عامل های معروف تلف همراه بپردازیم.

اندروید

سیستم عامل (Operating System) اندروید امروزه محبوب ترین سیستم عامل برای گوشی های موبایل است. این سیستم عامل موبایل برطبق هسته لینوکس است. سیستم عامل اندروید توسط گوگل گسترش پیدا کرده و اولین دستگاه اندروید در سال 2008 منتشر شد. اندروید امکانات زیادی را برای سخت افزاری که این سیستم عامل را اجرا می کند فراهم می کند که مهمترین آنها عبارتند از:

رابط کاربری: رابط کاربری در اندروید بر اساس ویژگی های مدیریت مستقیم پیاده سازی شده است.  یعنی با لمس صفحه نمایش کار نرم افزار بدون تاخیر انجام می شود.

نوار وضعیت: نوار وضعیت یکی دیگر از ویژگی های محیط اندروید است که امکان دسترسی سریع به کنترل های سیستم مانند نمایش برنامه ها و روشنایی صفحه و همچنین سیستم ارتباطی مانند Wi-Fi را ایجاد می کند.

Notification: یک قابلیت ویژه در اندروید است که به صورت پیام کوتاه برای اطلاع کاربر بر روی صفحه نمایش نمایش داده می شود.

سیستم عامل iOS

سیستم عامل iOS توسط اپل برای استفاده در دستگاه های تولید شده توسط این شرکت ارائه شده است. این سیستم عامل (Operating System) امنیت بسیار بالایی دارد و غیر از دستگاه های ارائه شده توسط اپل بر روی هیچ سخت افزارهای دیگری قابل ارائه نیست. همچنین هیچ سیستم عامل دیگری را نمی توان روی این دستگاه های اختصاصی نصب کرد.

بلک بری

یک سیستم عامل موبایلی است که توسط Research In Motion (RIM) توسعه یافته است. این سیستم عامل به طور ویژه برای سیستم های بلک بری طراحی و تولید شده است. این سیستم عامل به عملکرد چند کاربره و در دسترس بودن برنامه های تجاری  Microsoft Exchange، ایمیل و Novell GroupWise در سرورهای اختصاصی BlackBerry می پردازد.

آنچه در این مقاله گذشت…

سیستم عامل (Operating System) نرم افزاری است که در حقیقت به منظور ایجاد ارتباط بین کاربر و سخت افزار کامپیوتر عمل می کند. سیستم عامل ها انواع مختلفی دارند که به طور کلی می توان به سیستم عامل رایانه ، موبایل ، شبکه و صنعتی اشاره کرد. هر سیستم عامل دارای دو بخش اصلی هسته و پوسته می باشد که عملکرد اصلی و مدیریت منابع در هسته انجام می شود. در این مقاله به صورت کلی در رابطه با سیستم عامل ، تنوع ، ویژگی ها و مزایای آن صحبت کردیم.همچنین شما عزیزان می توانید جهت اطلاع از روش نصب ویندوز 10 در سیستم خود به مقاله آموزش نصب ویندوز 10 مراجعه نمائید. امیدواریم که بتوانید از مطالب این مقاله بهره مند شوید. همچنین اگر نیاز به مشاوره تخصصی در رابطه با خدمات پشتیبانی شبکه داشتید می توانید با شماره ی 031-91091861-4 تماس بگیرید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *